Kështu e festuan dervishët e Kosovës fetën e Sulltan Nevruzit (video)

Në videon e mëposhtme janë sekuenca nga festa qendrore e Sulltan Nevruzit, e mbajtur në teqenë “Meshihat” bashkësia e radhave të dervishëve Islam Alijje, në Prizren. Dervishët festojnë çdo 21 mars ditëlindjen e Imam Aliut, që njihet si trashëgimtari i parë i Muhamedit. Mesha qendrore...

1393 0

Në videon e mëposhtme janë sekuenca nga festa qendrore e Sulltan Nevruzit, e mbajtur në teqenë “Meshihat” bashkësia e radhave të dervishëve Islam Alijje, në Prizren.

Dervishët festojnë çdo 21 mars ditëlindjen e Imam Aliut, që njihet si trashëgimtari i parë i Muhamedit. Mesha qendrore mbahet në teqenë e njohur të Rendit Rifai, pra në teqenë e Rifaive në Prizren.

Sulltan Nevruz nga gjuha persiane do të thotë Ditë e Re, dhe është festë tradicionale e lashtë iraniane, që konsiderohet dita e parë e Vitit.

Të gjitha ritualet të cilat përgatitën i kushtohen Imam Aliut. Dita e Nevruzit është përfshirë zyrtarisht në listën e Trashëgimisë Kulturore Botërore të UNESCO-s që nga viti 2010.

 

Lexo edhe kete Artikullin ketu “Buka e misrit ne mullirin e Hasit (video)”

Ketu mund te Komentoni!

komente

In this article