Sekreti i dervishëve fluturues [video]

Pothuajse të gjithë ne kemi parë në kanalet e ndryshme televizivë rrotullimin e shpejtë që dervishët realizojnë. Dhe shumë herë e kemi pyetur veten se si ia arrijnë këto persona të realizojnë një kërcim aq të shpejtë në mënyrën më perfekte. Kërcimi që këta dervishë...

1025 0

Pothuajse të gjithë ne kemi parë në kanalet e ndryshme televizivë rrotullimin e shpejtë që dervishët realizojnë.

Dhe shumë herë e kemi pyetur veten se si ia arrijnë këto persona të realizojnë një kërcim aq të shpejtë në mënyrën më perfekte.

Kërcimi që këta dervishë realizojnë është forma më e bukur estetike që sipas besimit të tyre, i bën që të shndërrohen në ndërmjetës mes botës shpirtërore dhe botës fizike.

Këta dervishë janë murgj sufi, sipas muzikës së flautëve vertikalë Nav, tamburëve Kudum dhe pjatave të bakrit Halile, ata rrotullohen përreth vetvetes në drejtimin e kundër të orës, fillimisht ngadalë dhe pastaj gjithnjë e më shpejtë deri sa mbërrijnë në 30 rrotullime në minutë.

Rrotullimi që ata realizojnë simbolizon lëvizjen e yjeve.

Kërcimi fillon me një poemë të Marnavit, apo një frazë të Kur’anit. Më pas mjetet muzikorë ndalen dhe dervishët nisin të rrotullohen në heshtje. Në fund rifillon muzika, që i ndihmon të kthehen në realitet.

Për ta paraqitur më mirë këtë kërcim mbresëlënës po ju japim edhe një video që paraqet të gjithë ecurinë e këtij kërcimi.

Ketu mund te Komentoni!

komente

In this article